2025 Yılı Piyasalarda Olumlu Beklentilerle Başlıyor
30.12.2024 07:52
2025 yılı, piyasalarda olumlu bir hava ile karşılanıyor. TCMB'nin faiz indirimleri ve enflasyon projeksiyonları, yatırımcıların ilgisini artırıyor. Borsa İstanbul'da yükseliş gözlemleniyor.

2025 Yılı Piyasalarda Olumlu Beklentilerle Başlıyor

2025 yılı, piyasalarda olumlu bir hava ile karşılanıyor. TCMB'nin 22 ay sonra başlattığı faiz indirim süreci, yatırımcıların ilgisini artırdı. Borsa İstanbul'da yükseliş gözlemlenirken, tahvil faiz oranlarında düşüş ve döviz kurlarında yatay seyir hâkim. Enflasyon projeksiyonları da bu olumlu görünümde etkili oldu.

TCMB’nin Faiz İndirimleri

TCMB, politika faizini 250 baz puanlık bir indirimle yüzde 47.5 seviyesine çekti. Bu durum, piyasalarda önemli bir etki yarattı. Borsa İstanbul'da yükseliş gözlemlenirken, tahvil faiz oranlarında da düşüş yaşandı. Döviz kurlarında ise yatay bir seyir hâkim. Bu gelişmeler, yatırımcıların güvenini artırdı.

Toplantı metnindeki enflasyona yönelik ifadeler, ileriye yönelik projeksiyonlar açısından olumlu algılandı. Enflasyonda düşüş öngörüleri, faizdeki indirimlerin devam edeceği beklentilerine güç verdi. Ancak, enflasyonun seyri, piyasalardaki fiyatlamaları belirleyecek en önemli faktör olmaya devam ediyor.

2024 Yılı Zorlukları

2024 yılı, hem borsa hem de reel ekonomi için zor bir yıl oldu. Enflasyonda hedeflenen noktalara ulaşılamadı ve reel ekonomi yavaşladı. Büyüme oranı geriledi. Enflasyonun yılı yüzde 45 civarında kapatması bekleniyor. Bu durumda borsadaki getiri, enflasyonun altında kalırken reel olarak kayıplar yaşandı.

Gram altın, mevduat faizi ve kripto paralar dışında enflasyonu yenen bir yatırım aracı bulunmadı. Dış piyasalardaki gelişmeler de 2025’in zor bir yıl olacağını gösteriyor. ABD’nin yeni başkanı Trump’ın icraatları ve TCMB’nin faiz kararları, öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Tasarrufların Yönü

2025 yılı için bir diğer önemli konu, tasarrufların nereye evrileceği. Faizlerin düşmesi ve kur korumalı mevduatın sonlanması, tasarrufların yönünü belirleyecek. 2024 yılında yüksek faiz nedeniyle yatırımcılar borsaya ilgi göstermedi. Ancak faizlerin gevşemesi, 2025 yılında borsa için yeni fırsatlar sunabilir.

Yerli ve yabancı yatırımcıların borsa ile ilgisi, TCMB’nin son kararı sonrası artış gösterebilir. Ekonomideki büyüme öngörüleri de artacak. Bu durum, şirket bilançolarında kârlılığı artırabilir. Eğer enflasyon muhasebesi kaldırılırsa, şirketlerde doğal olarak kârlılık artacaktır.

Yabancı Yatırımcıların Durumu

Yabancı yatırımcıların haftalık işlemleri, piyasalarda dikkatle izleniyor. TCMB’nin açıkladığı verilere göre, yabancı yatırımcılar 169 milyon dolarlık hisse senedi satarken, 336 milyon dolarlık tahvil bono aldı. Bu durum, kısa vadeli hareket ettiklerini gösteriyor.

TCMB faiz kararı sonrası yabancı yatırımcıların tavırları daha önemli hale gelecek. Faiz indirimi, yatırım kararlarını etkileyecek. Noel tatili sonrası bu yöndeki sinyaller netleşmeye başlayabilir. 2025 yılında hisse senetlerinde bir değişim bekleniyor.

Borsada Tepki Yükselişi

Borsada tepki yükselişi devam ediyor. İlk destek 9.900 olarak görülüyor. Bu seviyenin üzerinde çıkışın devam etmesi bekleniyor. Aksi takdirde 9.700 ve 9.560 sonraki destek noktaları olarak öne çıkıyor. İlk dirençler ise 10.150 ve 10.276 seviyelerinde yer alıyor.

10.276 seviyesine yaklaşıldıkça kâr satışları görülebilir. Çıkışın zirve seviyesine ulaşması için bu noktanın geçilmesi gerekecek. Eğer bu seviyeler aşılırsa, 11.000’li seviyeler gündeme gelebilir. Ancak direnç seviyelerinde satış denemeleri de görülebilir.

Dış Piyasalardaki Gelişmeler

Dış piyasalarda, Trump’ın göreve başlaması bekleniyor. Trump’ın icraatları merak ediliyor. Gümrük vergilerinin artırılması ve korumacı politikalar, ekonomiye yönelik etkiler yaratabilir. Ancak jeopolitik konulara sert bir giriş yapması dikkat çekiyor.

Fed’in faiz politikası da önemli bir konu. Fed’in faiz kararları, Trump’ın ekonomiye yönelik icraatları ile şekillenecek. Ekonomide büyüme öngörüleri, enflasyonun seyrini belirleyecek. Bu noktada, piyasalarda belirsizlik devam ediyor.

Bize Ulaşın