Türkiye ve Çad Arasındaki İş Birliği: Kazan-Kazan İlkesi
23.01.2025 17:08
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad ilişkilerinin kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştiğini vurguladı. İki ülke arasındaki iş birliği, ticaret ve ekonomik alanlarda önemli adımlar atıyor.

Türkiye-Çad Arasında Kazan-Kazan Dönemi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad ilişkilerinin kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştiğini vurguladı. Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon 2. Dönem Toplantısı, Çad’ın başkenti Encemine’de gerçekleştirildi. Toplantıda, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da güçlendirilmesi için önemli kararlar alındı.

Toplantının Önemi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 2. Dönem Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, Türkiye ve Çad arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi için çeşitli konular ele alındı. Uraloğlu, “Teknik heyetlerimiz, bilim, sanayi ve teknoloji, ulaştırma alanlarında iş birliğini değerlendirdi.” dedi.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Uraloğlu, Türkiye’nin Çad ile ilişkilerini kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük önem atfettiğini ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi için karşılıklı ziyaretlerin önemine dikkat çekti.

Türkiye’nin Afrika Stratejisi

Uraloğlu, Türkiye’nin Afrika’ya yönelik stratejisinin olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. 2003 yılında başlatılan bu strateji ile Türkiye-Afrika ticaret hacminin 5,4 milyar dolardan 37 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Bu durum, Türkiye’nin Afrika ile olan ilişkilerini güçlendirdi.

Ayrıca, Türk müteahhitlerinin Afrika genelinde üstlendikleri projelerin sayısının 1991’i bulduğunu ve ekonomik büyüklüğünün 96 milyar doları aştığını belirtti. Türkiye’nin Afrika’daki varlığı, ekonomik iş birliğini artırma yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Türk Hava Yolları’nın Rolü

Türk Hava Yolları’nın Afrika’da 62 noktaya uçtuğunu belirten Uraloğlu, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağladığını ifade etti. Uraloğlu, “TİKA projelerimiz, COVID-19 şartlarında uzattığımız yardım eli bu yaklaşımın bir göstergesidir.” dedi.

Uraloğlu, Türk müteahhitlik sektörünün Çad’ın altyapısının dönüşümünde önemli bir rol oynayabileceğini düşündüğünü belirtti. Çad’da bugüne kadar Türk müteahhitlerince üstlenilmiş projelerin sayısının artması bekleniyor.

İş Birliği Alanları

Toplantıda, Türkiye ve Çad arasındaki iş birliğinin artırılması için çeşitli alanlarda mutabakat sağlandı. Uraloğlu, tarım, sağlık, enerji ve madencilik gibi kritik sektörlerde iş birliğinin artırılması gerektiğini vurguladı. Bu çerçevede, tarım sektöründe geniş kapsamlı bir iş birliği başlatılması planlanıyor.

Uraloğlu, ayrıca, Türk Standartları Enstitüsü ile Çad Standardizasyon Ajansı arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanması için çalışmaların yürütüleceğini belirtti. Bu tür iş birlikleri, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır.

Gelecek Hedefleri

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Çad’ın kalkınmasına destek olmak istediğini belirtti. TİKA eliyle yürütülen teknik iş birliğinin daha ileri taşınması hususunda mutabakat sağlandığını ifade etti. Eğitim alanında da karşılıklı burslar ve öğrenci değişim programları ile tecrübe paylaşımını artırmayı hedefliyor.

Uraloğlu, Çad makamlarının Türkiye Maarif Vakfı’na verdiği desteğin iki ülke arasındaki dostluğun önemli bir göstergesi olduğunu belirtti. Türkiye, Karma Ekonomik Komisyon Toplantısında alınan tüm kararları hızla hayata geçirecektir.

Bize Ulaşın